Skip to content

#MeetOurTeam – Sven

#MeetOurTeam - Sven

Vi vill visa upp några av våra superhjältar genom det vi kallar för #MeetOurTeam. Låt oss presentera Sven!

Namn: Sven Hagström
Ålder: 46 jordsnurr
SYSCO-kontor: Stockholm
Roll: SQL Utvecklare
Kommer från: Stockholm
År på SYSCO:Snart 3 år

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Dagen börjar med en kaffe, efter det har vi SCRUM / Kanban morgonmöten, något vi kallar SCRUMBAN (standup) eftersom vi kör en mix av både SCRUM och Kanban. I bästa fall har jag inte fler möten och kan istället ägna dagen åt att skriva den kod som behövs för de funktioner som ska levereras. Det kan exempelvis vara att vi tar in data för att se hur en availability group mår för en SQL Server, hur vi presenterar datat samt övervakning där det ska larma om något händer med databasen. Koden jag skriver är nästan uteslutande SQL-kod men för att vara mer specifik är det T-SQL jag programmerar med. Det händer också att det blir C# ibland.

Vilka teknologier jobbar du med?

Jag programmerar med T-SQL som är Microsofts databasspråk, C# och PowerShell som är Microsofts scriptspråk. Funderade på om det är några mer teknologier jag använder men kan inte komma på att det är några fler, jag är ju utvecklare och då är det dessa teknologier jag använder.  

Jag ser dock till att hålla mig uppdaterad och certifierar mig när det kommer certifieringar som man bör ta. Vi brukar åka till PASS konferensen i USA som är en renodlad SQL-konferens som tar upp senaste nytt inom SQL. Dessa konferenser brukar vara lärorika. 

Läs våra fem tips som förenklar din administration av SQL Server>

Nya versionen som kommer med SQL 2022 verkar mycket spännande med Azure. Det blir kul att se vad det innebär i praktiken.    

Sven

Vad driver dig på jobbet och i din roll, vad är roligt?

Här måste jag få säga att det är att förstå kundens problem, vad de har för utmaningar idag och utifrån det lösa problemet. Det är alltid roligt när man inser att man faktiskt levererar något som faktiskt bidrar med ett stort värde för kunden. 

Vad är det bästa med att jobba på SYSCO/SQL Service

Mina kollegor. Att kunna dra nytta av deras kompetens och bidra med min egen.

Sven

Har du något speciellt projekt du deltagit i som du är extra stolt över?

En hel del projekt, projekt där utgången inte var glasklar ifrån början. Där kunden funderade på om detta överhuvudtaget var möjligt att göra. Det har blivit ett par sådana.  

Ett exempel på detta var ett när jag satt ute hos en kund som satt med ett gammalt MSDTC (Microsoft Distributed Transaction Coordinator) system. Kunden får in sin data som sedan ska splittas till två stycken Microsoft SQL Server databaser. För att detta ska kunna utföras måste det ske i en transaktion. Om det misslyckas ska det inte gå att utföra. MSDTC är ett gammalt härke från 90-talet…och bara det säger ju en hel del. Kunden hade minst 1-5 svåra incidenter per månad på grund av deras system. Det här systemet borde kastats ut runt år 2010. Det vi gjorde var att vi bestämde oss för vilken databas som ska vara databasen där allt skall lagras. Kärnan var att vi utökade databasen vi valde med ett SCHEMA. Det bidrog till att vi kunde använda samma namn på tabeller och procedurer i de olika schemana vilket resulterade i att vi kunde slå ihop databaserna. Det hela slutade hur som helst med att 23 databaspar (46 databaser) med cirka 4 TB data migrerades under en period på två veckor med endast två timmars oplanerad down time för en kund. Efter migreringen hade vi inte en enda incident och med MSDTC var det 1-10 timmars down time per månad. Det vill säga ett mycket lyckat projekt! En timmes down time kunde vara en miljon euro i intäkter.

Vad är din superkraft? 

Kunna se och lösa kundens problem

Sven

Vilken app använder du mest och varför? 

Microsoft Visual Studio 2019 / SQL Server Management Studio. Microsofts programmeringsverktyg och kompilator för både C# och T-SQL. För mig är det de bästa verktygen när jag utvecklar.

Vilket är ditt favoritcitat?

Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world, knowing they’re going to light the bottom, and doesn’t get a little worried, does not fully understand the situation.

John Young (Astronaut, Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, SST 1 och SST 9)

Humorn i citatet gör att detta är det klart bästa.

Vad föredrar du?
Android eller iPhone? Android
iTunes eller Spotify? Spotify
Podcast eller radio?Podcast
Ringa eller skicka meddelande?Beror på situationen
Emoji eller text? Text med Emojis 😉
Snapchat eller InstagramInstagram, men jag postar sällan

Finns det något annat roligt vi borde veta om dig?

Jag gillar åskväder på sommaren för att fotografera blixtarna. Som barn tittade jag ut och såg på åskan och blixten slog ner i huset. Jag blev fascinerad av detta och det är väl därifrån som jag fått mitt intresse av att fotografera blixtarna.  
När jag fotograferar använder jag en Nikon D800 med Lightning Trigger och filmar med en Sony som filmar i Hi-space, slow motion videos.  

Jag är med i ett Åskdetekteringsnätverk som heter BlitZortung. Har en detektor hemma som gör att jag fåt tillgång till BlitZortungs bilxtkarta i realtid. Jag tar in blixtdata från SMHI:s radardata och BlitZortungs blixtdata för att se var blixtarna är, det hjälper mig att se var jag ska åka.

Jag har också programmerat en väderapp som heter Schmatter Prediction där jag kan se olika kartor för att se om det kommer komma oväder. Utifrån mina prognoskartor kan jag se var jag ska åka för att ta bilder. Har en radie på 2 timmars bilfärd från Stockholm för att åka och fotografera blixtar. 

Blixtar fotograferade av Sven på SYSCO
– Översta bilden till vänster: oväder i Avesta 2013 – här blev jag retad av mina kompisar som tyckte att jag skulle ge upp eftersom det aldrig verkade komma några blixtar, men skam den som ger sig – kompisarna var lite avundsjuka när de såg denna bild.
– Nedersta bilden till vänster: samma oväder som ovan i Avesta 2013
– Översta bilden till höger: även den tagen under ovädret i Avesta 2013
– Nedersta bilden till höger tagen i Norrtälje Kappelskär 2018. Ett åskväder som kom norrifrån och levererade dessa blixtar. Jag kallar denna för ”The Bull”
Back to top