Skip to content

#MeetOurTeam – Mohammad

#MeetOurTeam - Mohammad

Vi vill visa upp några av våra superhjältar genom det vi kallar för #MeetOurTeam. Låt oss presentera Mohammad!

Namn: Mohammad Khattab
Ålder: 33 år
SYSCO-kontor: Uppsala
Roll: Oracle PL/SQL och APEX-utvecklare
Kommer från: Palestina men jag är född och uppvuxen i Syrien
År på SYSCO:9 månader

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

I regel jobbar jag med flera projekt samtidigt. Jobbet inkluderar mycket programmering, men en stor del av jobbet är också kommunikation med kunderna. Det är viktigt att prata med kunderna för att förstå deras behov och vad de egentligen önskar. Jag brukar också sätta av en del tid för kompetensutveckling och då brukar jag fördjupa mig i Oracle Cloud, Linux och nätverk så som Lan, WAN och Moln i små till medelstora företagsmiljöer.

Vilka teknologier arbetar du med?

Jag arbetar primärt med Oracle, APEX och Linux men använder också Docker, SQL Server och MS Office. Sen är det ju så att det beror på vilket ärende eller bug det är som jag behöver åtgärda. Min favoritteknologi måste jag ändå säga är PL/SQL eftersom jag känner att jag kan bygga stora saker som jag kan vara stolt över.

Ett exempel kan vara en APEX-applikation som jag gjort. APEX är en utvecklingsplattform där du inte behöver skriva så mycket kod som du däremot behöver göra om du programmerar i C# eller i Java. Med APEX kan du bygga skalbara och säkra företagsappar med funktioner i världsklass som kan distribueras var som helst. Jag kan också känna mig stolt för mindre saker som att koda mindre delar som som i sin tur bidrar till framgång i ett projekt jag jobbar med.

Nyligen certifierade jag mig i OCI (Oracle Cloud Infrastructure). Jag tog bara grundkursen som ger en bra överblick i Oracles Molntjänster, trots det har jag ett stort intresse för Cloud Computing som är framtiden då de flesta företag kommer att vara helt eller delvis beroende av molnet.

Du är uppvuxen i Syrien och har bott i Sverige i fem år, hur är det att arbeta i Syrien jämfört med Sverige?

I Syrien arbetade jag som Oracle Support och Oracle Utvecklare i sju år på två olika företag – AutoID och MTN. På MTN utvecklade jag min ledarkompetens och blev projektledare och till slut enhetschef.

Det är stor skillnad på arbetsmiljö och arbetskultur i Sverige jämfört med Syrien. I Syrien är det företagets ägare som i stort sett bestämmer det mesta gällande de anställda och deras villkor. Här i Sverige har vi ju en dialog med chefen om saker och ting, så ja, det är väldigt stor skillnad.

Vad driver dig på jobbet och i din roll? Vad är roligt?

Jag drivs av att hela tiden ha nya utmaningar att arbeta med och att det jag gör bidrar till både min och SYSCOs framgång. Jag känner verkligen att jag blir stimulerad och får arbeta i projekt som jag tycker är roliga. Det är viktigt för mig.

– Mohammad

Vad är det bästa med att jobba på SYSCO?

Det bästa med att jobba på SYSCO är arbetsmiljön, kulturen och det stöd jag får för att kunna utveckla min kompetens. Vi har en härlig gemenskap vilket är viktigt för att trivas på ett jobb. Jag skulle verkligen kunna rekommendera SYSCO till andra personer som är på jakt efter en ny arbetsgivare.

Vad förespråkar du?
Android eller iPhone? Android
Itunes eller Spotify? Spotify
Streaming eller linjär-TV? Streaming
Podcast eller Radio? Radio
Ringa eller skicka meddelande? Ringa
Emoji eller text? Emoji
Snapchat eller Instagram? Inget av dem

Finns det något annat roligt vi borde veta om dig? Eller finns det något som många inte känner till om dig?

Jag älskar att läsa böcker, mina bokfavoriter är romaner, noveller och historia. Den senaste boken jag läste var Ward No.6 av Anton Tjechov. Boken är en typisk Anton Tjechov bok, jättemörk verklighet utan lösning eller lyckligt slut. Med andra ord ingen “feel good” bok men absolut spännande att läsa.

En bok jag varmt kan rekommendera är boken Revolution for Dummies: Laughing Through the Arab Spring av Bassem Yossef. Den beskriver de dramatiska och inspirerande berättelserna om utvecklingen av Bassem’s populära TV-show och hans uppgång som den mest omtvistade. Den ger en klar bild av situationen i de länder som lider av förtryckande regeringar.

En annan sak är att jag också älskar att spela badminton, det gör jag både för att träna och bli bättre men jag brukar också tävla en del. Det är inga officiella tävlingar utan mest på skoj med andra som spelar i hallen där jag tränar.

Back to top