Skip to content

#MeetOurTeam – Jan

#MeetOurTeam - Jan

Vi vill visa upp några av våra superhjältar genom det vi kallar för #MeetOurTeam. Låt oss presentera Jan! 

Namn: Jan Olsson
Ålder: 58 år
SYSCO-kontor: Uppsala
Roll: Systemkonsult
Kommer från: Uppsala
År på SYSCO:25 år (inkluderat åren på UPSYS)

Vad jobbar du med på SYSCO?

Som systemkonsult jobbar jag med Integrationsprojekt, systembygge med hög tillgänglighet vilket betyder att ett system fortsätter att fungera och är tillgängligt även om fel inträffar, till exempel att nätförbindelser slutar att fungera eller att enstaka komponenter går sönder. Utöver det arbetar jag också med datakommunikation och säkerhet.

Exempel på projekt: 

  • Att effektivisera ett system eller dess datakommunikation 
  • Att öka tillgänglighet med hjälp av redundanta lösningar eller failover 
  • Att bygga feltoleranta system som t.ex. klarar sig utan Internet 
  • Att hjälpa till med nätdesign för hög tillgänglighet 

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Jag jobbar i dag som Service Manager för en stor kund inom telefoni i Sverige, Norge och Danmark. Det är ett mycket administrativt arbete som innebär att mycket av min vardag går ut på att boka och delta i möten, svara på email och att koordinera diverse aktiviteter.

Som Service Manager ansvarar man för att kundens tjänster fungerar och levererar som de ska, i detta fall gäller det allt som rör kundtjänsten till exempel talsvar, chat samt de tjänster som handläggarna behöver. Jag följer upp incidenter och problem men mycket av jobbet är också proaktivt arbete som till exempel att besluta och koordinera upp graderingar. Målet för mitt jobb är att kunden får ut bästa möjligt nytta från de tjänster de nyttjar och utan störningar.

Vanligtvis jobbar jag ute hos kunden på detta jobb men på grund av Covid-19 jobbar jag mest hemifrån. Jag saknar att träffa kunden och mina kollegor face-to-face och längtar verkligen till pandemin är över.   

Vilka teknologier jobbar du med?

Linux, BSD (Berekley standard distribution), OpenSource, TCP/IP (Transmission control protocol/Internet protocol) och det som bygger Internet, Ciscos produktfamilj för routrar, switchar och brandväggar. Jag försöker alltid lära mig teknologier och metoder framför produkter vilket skapar ett oberoende.

Det som bygger internet är förutom öppenhet och samverkan, många tekniska delar och standardiserade sätt att få olika utrustningar att kommunicera med varandra (protokoll). Protokollen publiceras (oftast) av IETF (Internet Engineering Task Force) så att alla kan vara med och ta del av dem och bidra. 

Jag brinner för lättviktiga effektiva system, det vill säga när man åstadkommer mycket med små resurser (resurser i form av hårdvara, pris och energi energi). Min verktygslåda är oftast Lnux/Opensource kombinerat med programmering (C/Python/Perl).

Du är intresserad av IT-säkerhet – när väcktes det intresset?   

Det var 1998 då jag precis avlutat en kurs på Uppsala universitet i datasäkerhet och kryptologi och därefter fick jag förmånen att delta på ett USENIX Security Symposium i San Antonio och fick möjlighet att lyssna på i princip alla auktoriteter inom IT-säkerhet där. Det var bra talare och otroligt inspirerande.

Det fanns säkert ett 20-tal ämnen som man pratade om men det som intresserade mig mest då var metodik för att bygga skiktade säkerhetsnivåer, kryptering med elliptisk-kurv-algebra, bra slumptal med mera.

När du gör en IT-säkerhetsanalys – vad är viktigt då?

Om man har svaren på dessa frågor så har man en bra utgångspunkt: 

  • Vad är det vi ska skydda? 
  • Vad kan hända och vilken är konsekvensen? 
  • Vilka är hoten och hur sannolika eller frekventa är de? 

Min styrka är att skapa lösningar med höga krav på tillgänglighet och prestanda, samtidigt som jag jobbar med stora mängder data. Min superkraft är att jag är analytisk och har lång erfarenhet.

Vad är det bästa med att jobba på SYSCO?

SYSCO är ett företag med starkt tekniskt fokus, och vi som arbetar här uppskattas verkligen. Vi är tekniska superhjältar och “fuzzfighters”. För mig är detta spot on – jag älskar att arbeta på SYSCO.

Janne
Vad förespråkar du?
Android eller iPhone? iPhone (men jag är inte religiös)
Itunes eller Spotify? Spotify
Streaming eller linjär-TV? Streaming
Podcast eller Radio? Radio
Ringa eller skicka meddelande? Meddelande
Emoji eller text? Text
Snapchat eller Instagram? Instagram

Vad är ditt favoritcitat?

“The only thing worse than generalizing from one example is generalizing from no example at all”.

Till sist, finns det något annat kul som du vill dela med dig av som många inte känner till om dig?

Jag älskar “min” veteranbåt och dess besättning (är registrerad sjöman hos transportstyrelsen).

Båten heter R142 Ystad och är en robotbåt typ Norrköping som vår förening fick av svenska flottan 2006. Vi kör den som ett levande museum där vi kan ta ombord upp till 40 passagerare. Båten är svårmanövrerad, i synnerhet i låga farter och när vi har passagerare behöver vi vara ca 20 stycken i besättningen.

Jan Olsson på Sysco
Några fakta: Deplacement: 230 ton, Längd: ca 45m, Motorer framdrift: 3x Bristol (Rolls-Royce) gasturbiner á ca 5000 hk, Maxfart: ca 40 Knop
Back to top