Skip to content

#MeetOurTeam – Dalibor

#MeetOurTeam - Dalibor

Vi vill visa upp några av våra superhjältar genom det vi kallar för #MeetOurTeam. Låt oss presentera Dalibor!

Namn Dalibor Blazevic
Ålder 50 år
SYSCO-kontorLysaker, Norge
Roll Kompetensledare för arkitektgrupp
Kommer från Kroatien
År på SYSCO5 år

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Arbetsdagen är alltid mycket hektisk. Tiden används för möten, skriva dokumentation, föreläsningsförberedelser, samordning och kodning.

Vilka teknologier arbetar du med?

Under hela min karriär har jag använt många olika språk och ramverk. Som tonåring började jag utveckla i Basic och ASM på Spectrum- och Commodore-maskiner. När jag fick min första dator började jag med C och Pascal utveckling. Senare började jag med Visual C ++ och Delphi, sedan Visual Basic, C # och Java. Jag har använt Java mest och utvecklats genom att lära mig JVM-baserade språk: Groovy, Scala och Kotlin. Jag har använt alla dessa i olika projekt. Under mina 25+ års karriär har jag använt tusentals olika ramverk. De som är mest relevanta idag är: Spring Boot, Camel, Kafka Streams, Akka, Kotlin Coroutines.

Idag är jag specialiserad på Event Sourcing och strömbaserad databehandling och bygger bäst inom det området. Efter många år som utvecklare utökade jag mina kunskaper inom IT-arkitektur och har därmed lärt mig hur man använder flera arkitekturverktyg som Enterprise Architect och Archi. Jag har också lärt mig flera modelleringsspråk som Archimate, UML och BPMN, men detta är inte relevant utan kunskap om arkitektonisk metodik som TOGAF. Jag har därför också certifierat mig i TOGAF-metoden. Nu har jag varit i arkitektrollen ett tag och jag trivs väldigt bra!

Vad driver dig på jobbet och i din roll, vad är kul?

Träffa nya människor. Älskar att lära mig nya saker och sedan ge det vidare till mina kollegor.

Dalibor

Vad är det bästa med att arbeta på SYSCO?

SYSCO gav mig möjlighet att växa med verksamheten. När jag började här var jag den sjunde som anställdes på integrationsavdelningen. Sedan dess har vi vuxit mycket, både SYSCO, och min erfarenhet och kunskap. Anledningen till detta är en väletablerad process för kunskapsdelning.

På SYSCO är vi starkt motiverade att lära oss nya saker och att dela kunskap. Vi har kompetensgrupper som träffas regelbundet och här får vi möjlighet att presentera de senaste teknikerna och processerna vi har lärt oss. Bra initiativ från ledningen när det gäller socialisering – och det faktum att de uppskattar vårt arbete och våra kontinuerliga insatser, är en mycket god anledning att fortsätta arbeta i detta företag.

Dalibor

Du är föredragshållare vid årets Kafka Summit, kan du säga lite mer om det?

Kafka Summit Europe samlar utvecklare, arkitekter, ingenjörer och DevOps-proffs från hela världen för att dela bästa praxis och diskussioner om Apache Kafkas framtid.

Kafka handlar om så kallad “asynkron arkitektur” och “asynkron meddelandekommunikation”, en utmaning med detta är hur man hanterar och koordinerar transaktioner eftersom det finns många rörliga delar som ska fungera tillsammans i en löst ansluten värld. Min presentation behandlar dessa problem och förklarar ett sätt att lösa dem.

Läs mer om min föreläsning “Asynchronous Transaction Processing With Kafka as a Single Source of Truth – Mobile ticketing system” här>

Vad är ditt favoritcitat?

«Ever have that feeling where you’re not sure if you’re awake or dreaming?»

Från The Matrix (filmen)
Vad förespråkar du?
Android eller iPhone?iPhone
iTunes eller Spotify iTunes
Streaming eller linjär TV?Streaming
Ringa eller text?Text
Snapchat eller Instagram?Instagram

Har du någon Podcast-favorit?

När jag har lite ledig tid vill jag lyssna på “Joe Rogan Experience”. Jag började lyssna på denna podcast eftersom Joe Rogan och jag hade ett gemensamt intresse, dvs. kampsport. Han pratar inte bara om kampsport, utan han bjuder in många intressanta gäster från sportvärlden, politik etc.

Finns det något annat roligt vi borde veta om dig?

Det är väldigt svårt för mig att sitta stilla. Men jaaa, jag har lärt mig det med tiden – så är arkitektjobbet. Vi måste arbeta vid skrivbordet – ibland sittande och ibland stående. Men jag kompenserar allt stillasittande på fritiden. Då gör jag många olika saker som skärmflygning, kampsport, bergsklättring, segling, cykling eller skidåkning. Dessutom spelar jag gitarr och dansar latinamerikanska danser som Salsa och Bachata.

Som ni ser sitter jag aldrig stilla, nu är jag i full gång med totalrenoveringen av vårt hem. Så här pågår snickeriarbete, gipsning, spackling, målning etc. Förra veckan lärde jag mig till och med att använda en grävmaskin, när grannen lånade en för att utföra grävningsarbeten på vårt gemensamma utomhusområde.

Jag älskar att flyga med en skärmflygare och samtidigt njuta av utsikten över havet. I luften känner jag mig ensam med naturen. På den här bilden trivdes jag mycket, på semester i Kroatien.
Back to top